Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Microlino, το BMW Isetta του 21ου αιώνα [video]

Θυμίζει έντονα το “bubble car” των ’50s, αλλά είναι ένα σύγχρονο ηλεκτρικό όχημα για την πόλη, που μπαίνει άμεσα σε παραγωγή.
Είχαμε πρωτοδεί το Microlino στο Σαλόνι της Γενεύης το 2016, αλλά τώρα παρουσιάστηκε επίσημα και θα μπει σε παραγωγή μέσα στο επόμενο τετράμηνο.
Το Microlino είναι πνευματικό παιδί του Ελβετού Wim Ouboter που έκανε το πατίνι αντικείμενο lifestyle για τις αστικές μετακινήσεις, με τα δίτροχα, αναδιπλούμενα Μicro Scooter, τα τρίτροχα Kickboard και άλλα ανάλογα προϊόντα της εταιρείας του, Micro Mobility Systems AG.
Ο Ouboter εμπνεύστηκε από το BMW Isetta και συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών της Ζυρίχης ZHAW, την Designwerk και τη ιταλική φίρμα ηλεκτρικών οχημάτων Tazzari για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα Isetta του 21ου αιώνα.
Το Microlino, όπως ονομάστηκε, έχει 4 τροχούς και μικρότερες διαστάσεις από ένα Smart Fortwo. H μεγάλη πόρτα εμπρός παραπέμπει ευθέως στο “bubble car” της δεκαετίας του ’50, αλλά η τεχνολογία του είναι απόλυτα σύγχρονη.

Το βάρος του MIcrolino δεν ξεπερνά τα 450 κιλά, χωρίς την μπαταρία των 8 kWh που τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 15 kW (20,4 PS) με ροπή 11,2 kgm. H τελική ταχύτητα είναι 90 km/h και η αυτονομία φτάνει τα 120 km. Αν δεν την θεωρείτε αρκετή, προσφέρεται και μεγαλύτερη μπαταρία 14,4 kWh που δίνει αυτονομία 215 km. H φόρτιση παίρνει από μία έως τέσσερις ώρες, ανάλογα με την παροχή ρεύματος.
Το Microlino έχει δύο θέσεις επιβατών κι ένα χώρο 300 λίτρων για αποσκευές. Το μέγεθός του τού επιτρέπει να παρκάρει κάθετα στο ρείθρο και οι επιβάτες να βγαίνουν από τη μετωπική πόρτα κατευθείαν στο πεζοδρόμιο.
Στο ευαίσθητο θέμα της παθητικής ασφάλειας, η Micro Mobility λέει ότι το Microlino κατατάσσεται στην κατηγορία L7e όπου δεν απαιτούνται crash test, όμως οι προσομοιώσεις της δείχνουν ότι το αυτοκινητάκι «περνάει τη δοκιμή πρόσκρουσης με 50 km/, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τιμή του Microlino αναμένεται γύρω στα 12.000 ευρώ. Κι αν σας φαίνεται υψηλή, μάθετε ότι η Micro Mobility έχει ήδη δεχτεί 4.600 παραγγελίες με (επιστρέψιμη) προκαταβολή 1.000 ευρώ. Όχι κι άσχημα για μια εταιρεία που ντεμπουτάρει στα αυτοκίνητα.
[Πηγή: micro-mobility.com]
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

F1: Νίκη Hamilton στην Imola, πρωταθλήτρια η Mercedes

Το Grand Prix της Formula 1 που ολο...