Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Μία θέση στο μουσείο για το Fiat 500


Μία θέση στο μουσείο για το Fiat 500
Στο φημισμένο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης θα εκτεθεί το διασημότερο μοντέλο της ιταλικής φίρμας, στο πλαίσιο της έκθεσης ««Η αξία του καλού Design».


Ως σύμβολο του ιταλικού στυλ και της πρωτοποριακής σχεδίασης, το 500 F θα αποτελέσει μέρος της νέας έκθεσης του MoMa που θα διαρκέσει από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 27 Μαΐου 2019. Στην εκδήλωση «Η αξία του καλού Design» παρουσιάζονται διάφορα αντικείμενα και αποκαλύπτονται οι δυνατότητες του έξυπνου σχεδιασμού από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Η έκθεση αποτελεί παράλληλα και μία ευκαιρία προβληματισμού σχετικά με το τι σημαίνει σήμερα καλό design, αλλά και κατά πόσο οι κλασσικές αξίες του σχεδιασμού μπορούν να επαναπροσδιοριστούν με βάση τις σημερινές ανάγκες.


Το αυτοκίνητο που θα εκτεθεί είναι δείγμα της πιο δημοφιλούς σειράς του μοντέλου, του 500 F, το οποίο παρέμεινε στην παραγωγή από το 1965 έως το 1972. Το «πεντακοσαράκι»  σχεδιάστηκε από τον Dante Giacosa και αποτέλεσε μία ξεκάθαρη έκφραση της ιδέας ότι το στυλ ακολουθεί τη λειτουργικότητα. Παράλληλα, εκφράζει συνολικά τη φιλοσοφία της εποχής, η οποία έφερε επανάσταση σε πολλά επίπεδα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.


Συμπαγές, οικονομικό και πρακτικό, το 500 ήταν ένα αυτοκίνητο για τις μάζες. Παρά τις μικρές εξωτερικές διαστάσεις, ο έξυπνος σχεδιασμός του Giacosa εξασφάλισε πλούσιους χώρους για τέσσερις επιβάτες. Η υφασμάτινη αναδιπλούμενη οροφή που ήταν στο βασικό εξοπλισμό, συνέβαλε στον ξεχωριστό χαρακτήρα του μοντέλου και το έκανε ανάρπαστο.
Του Λ. Παπαλάμπρου zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

F1: Νίκη Hamilton στην Imola, πρωταθλήτρια η Mercedes

Το Grand Prix της Formula 1 που ολο...